Мед букет

Пчелинът ни се намира в селцето Маломирово, Елховско. Създаден от дядо Гошо – пчелар с дългогодишен опит и уважение към традицията, а в последните години е под вещите грижи на следващите две поколения от семейството.

Лятото, до месец след прибирането, медът е златисто кехлибарено червеникав и течен. През есента се втвърдява, както всеки истински мед. В него няма добавена глюкоза, а пчелите се захранват само с техен мед, без захар и синтетични добавки.

Цената му е 10.00 лева на килограм, в стъклен буркан 720 мл, с нова капачка.

Истински букет

Нашият мед се прибира един път годишно – в края на лятото. Много пчелари увеличават добива си, като вадят периодично мед дори при частично напълване на питите. Страничният ефект от тази практика е непостоянния вкус на меда. Всеки месец има своите култури, цветя, билки. Така има реален шанс да получите мед, който ви харесва много, а следващия месец – точно обратното.

При нас такава опасност няма. Целият мед е с еднакъв, богат вкус, относително постоянен през дългите години на съществуване на пчелина. Не е натрапчив, не пари на гърлото, не е прекалено сладък. Около селото периодично се случва да има насаждения от слънчоглед и кориандър, но голяма част от землището не е култивирано и ливадите са пълни с голям букет диви цветя и билки.

Мед букет Мед букет

Пътя на меда

Медът се вади от питите с ръчна центрофуга на място в Маломирово. Прави се в най-горещите летни дни, за да е мек восъкът и течен медът. Питите се отварят на ръка с „вилици“ или ножове. Нямаме термонож – всъщност на мястото нямаме дори ток 🙂

От центрофугата се налива в сухи и чисти тенекии. Тези тенекии носим в София. Тук ползваме наливачка с филтър-цедка. Тенекиите се съхраняват в килера, така че не стигат никога до много ниски температури. Не го разтопяваме преди да го продаваме, така или иначе всички са наясно, че е нормално за хубавия мед да бъде твърд през зимата.

2 Responses

  1. Хриси says:

    Здравейте,
    Как мога да си купя мед от вас?

    Благодаря и хубав ден!

  2. Боби says:

    Можеш да заповядаш в офиса директно, всеки работен ден от 10 до 19, като само ни пишеш ден-два по-рано колко ще искаш, за да приготвим. За по-големи поръчки (10-20 буркана) правим безплатни доставки в София.