Как рециклираме хартията?

От няколко години правим ръчна хартия и всякакви неща от нея. Мисията ни е да показваме колко многолик материал е хартията и да заличим заблудата, че рециклирането е нещо мръсно, грозно и неприятно. Надяваме се с този материал да ви вдъхновим за малко хартиено творчество, или поне да провокираме миг замисляне преди изхвърлянето на хартия в коша. Щом опаковката от вафли може да стане оригинална картичка за рожден ден, защо да я изхвърляме?

Ако желаете да видите на живо как се рециклира хартия и как можете да създадете уникални творения от ненужна хартия – пишете ни! Имаме практиката да правим нагледни демонстрации при най-различни условия и публика. Свържете се с нас и със сигурност ще измислим начин да съчетаем полезното с приятното!

Хартията

Какво представлява хартията? Най-общо казано, това са милиони микроскопични нишки (фибри), които са скрепени в една обща маса. Ние сме свикнали да мислим за хартията като целулоза, добита от дървесина, но в миналото много по-често фибрите са били от памук, лен, коноп. Още от средновековието занаятчиите са събирали и рециклирали дрипи и парцали, за да използват нишките, които ги изграждат. С индустриализацията и улесненията в извличането на целулоза от дървесина, дърветата стават основен източник на хартия. В днешни дни се ползват всевъзможни фибри, включително лико от палми, слама и водорасли.

Два са основните начини за правене на хартия: извличане на “пресни” фибри от растения и рециклиране. Първият си е цял занаят със сложен процес, на който няма да обръщаме внимание сега, защото днес ще опишем втория начин – рециклиране. За щастие, хартията е материал, който се рециклира много добре (и сравнително лесно), дори в домашни условия. Основните стъпки са: смилане, прецеждане и изсушаване.

Смилане

Хартията в течно състояние се нарича пулпа – нишките на целулозата (фибрите) са разбити и смесени с вода, затова и не формират лист хартия. За да получим пулпа от стара хартия е нужно само да ѝ добавим вода и да разбием с блендер или пасатор. Пробвайте и се уверете моментално – вземете една салфетка (или лист от бележник, вестник, стара хартия за принтер, рекламна брошура, сметка за парно…). Накъсайте я на малки парченца и ги сложете ги в блендера. Става и в кухненски робот, чопър или пасатор в компотен буркан 🙂 . Добавете литър топла вода. Пуснете уреда да върти за поне 30 секунди (колкото повече и по-твърда хартия сте накъсали, толкова повече време ще е нужно за нейното разбиване). Ще се получи една рядка, мътна каша.

Току-що направихте първата стъпка в рециклирането – хартиена пулпа! В тази каша можете да добавите каквато декорация пожелаете – всякакви растения, конци, лико, пера, парчета накъсан вестник, конфети, боя… Така ще украсите вашата бъдеща хартия.

Прецеждане

Прецеждането може да стане през най-обикновено домакинско сито (кръгло или правоъгълно). Обърнете го с мрежата нагоре и излейте пулпата равномерно. Става също и ако опънете двоен слой тензух като капак върху кутия от сладолед.

Това, разбира се, е само за най-начинаещите и за бързи проби. Ако сте сериозни, процесът е малко по-различен. Вземете едно стандартно сито за брашно с високи стени, потопете го наполовина в леген с вода и чак тогава изливайте пулпата в ситото. Получава се нещо като затворен басейн с решетъчно дъно. Когато вдигнете ситото бавно над водата, тя ще се отече, оставяйки в него само пулпата. Това е вашето първо (макар и още мокро) листче!

Предимството на този вариант е формирането на хартията във водна среда. Това прави връзките между нишките целулоза по-здрави, хартията – по-равна и по-устойчива на късане. С този метод можете да правите много тънки листи, което е невъзможно с просто изливане върху ситото “на сухо”.

Има сита, които са от две части прикрепени една към друга с метални закопчалки. Те са идеални – откопчавате стените и сте готови да изсушите вашия лист. Може да си сглобите сами сито като опънете плътно тензух или комарник от долната страна на  форма за блат за торта.

Може да си купите от някой арт магазин обикновена чамова рамка за картина (3-5 лв за размер около А5). Върху нея с кабърчета можете да закрепите мрежа от комарник или друга, каквато намерите. Трябва да бъде максимално изпъната.

На който и вариант да се спрете, след като излеете пулпата, листът е формиран и водата се е отекла. Тук идва ред на финалната стъпка – изсушаване на хартията.

Изсушаване

Формираното върху ситото листче е все още полу-течно, така че бъдете внимателни с него! Вземете парче плат (ние ползваме хасе и парчета от стари чаршафи) и покрийте мокрото листче. Сега с домакинска гъба (или хавлия, или друга попиваща материя) притиснете равномерно листчето, така че да извлечете водата от него. Повторете това няколко пъти като изцеждате попивателната всеки път.

Когато листчето спре да пуска вода, обърнете и отлепете внимателно ситото (или комарника, или тензуха – според това какво сте използвали), така че листчето да остане легнало на плата. Сложете плат и от другата му страна и натиснете отново с попивателната.

Така „пресованото“ между две парчета плат листче можете да изгладите със средно силна ютия директно на дъската за гладене. Натискайте повече, ако искате хартията да е по-гладка и плътна. Когато е готово, на пипане платът ще е сух.

Лятото можете да прехвърлите задачата по изсушаването на слънцето! Особено ако правите повече хартия, а не искате да прекарате цял ден с ютията. Добре попитите листчета (както са с парченцата плат) наредете на слънчево място, но се уверете, че вятърът няма да ги разпилее. За час-два ще са готови.

Накрая отлепете внимателно плата от хартията. Сгънете листчето на две и го подрежете от долната страна с ножица, надпишете го и то вече е картичка.

Честито! Това е вашата първа ръчна рециклирана хартия!

Послепис

Това е едно бързо и опростено описание на процеса. Красотата е в тънкостите и детайлите, които, сигурни сме, всеки от вас ще види и направи по различен начин. Ако сме провокирали у вас интерес към рециклирането и правенето на хартия следете блога ни и пишете с въпроси!

22 Responses

 1. Дарина Колева says:

  Здравейте!
  Много ме впечатли идеята да рециклирам отпадъчна хартия или направо растителни отпадъци които са в изобилие навсякаде.
  Искам да науча всичко,ако имате някакви материали с описание на самия процес под формата на рецепти аз с удоволствие ще си ги закупя.
  Сега да ви разкажа за моята идея:
  Преди няколко дрсетилетия в България е съществувал занаята
  сапунджийство, които е бил много добре развит,сега всичко с което се къпим е синтетика произведено от нефтопродукти.
  Истински ръчно изработени сапуни от растителни и етерични масла опаковани в ръчно изработена хартия ще научи хората да ценят здравето си и да пазят околната среда.
  Вече имам малък опит в правенето на натурални био сапуни,които са с невероятни качества,ще е истински успех ако се справя и с хартията.

  Поздрави !
  Д.Колева

 2. Боби says:

  Здравейте! „Рецепти“ за рециклиране на хартия в домашни условия реално няма. Описанието по-горе би трябвало да е достатъчно за експерименти. Ако нещо конкретно не е ясно – пишете и ще отговаряме в движение!

  Иначе за правене на натурална хартия – хартия от растения – се изисква доста повече подготовка и занимавка и не е особено практично в домашни условия. Повече за това на тази страница: http://bghandmade.com/papers/402/

 3. Arabela says:

  Благодаря ви за вълшебството! Прочетох всичките ви публкации на един дъх и с огромно нетърпение ще опитам да се справя с рециклирането на поне един лист (а кой знае, може и повече). Занимавам се с различни неща, но всичко свързано с ръчната изработка ми е особено близко. Като добавим и естествните материали – удоволствието е пълно. Успех!
  И……. благодаря ви за Вълшебството!

 4. pipelota says:

  Здравейте!
  Много благодаря за подробното описание. Днес вече направих един експеримент, който все още съхне на терасата, но някак не изглежда като тези красоти, които вие сте сътворили. Дали е възможно към описанието да сложите и по една снимка за всяка стъпка? При мен стана доста неравна смес, колкото и да бърках не се получи хомогенно. Колко рядка трябва да е пулпата? Имам и въпрос – как може да се избели хартията, за да се получи бял лист, а не сивкав като амбалажна хартия? Ако се ползват бои, какви трябва да са?
  Благодаря ви предварително и поздравления 🙂

 5. Боби says:

  Много въпроси, много нещо – това е хубаво!

  За гъстотата: трудно е да се обясни с думи, но примерно за един накъсан А4 лист хартия в блендера се полагат поне 300 мл вода. Колкото повече вода се слага, толкова по-хомогенна става пулпата. Ако седи на буци, значи водата не е достатъчно.

  Обикновената хартия се разпада за по-малко от минута в блендера с достатъчно вода. Ако се проточи повече, значи или хартията е много за този обем на блендера, или водата е малко/

  Пулпата може да се избелва с белина примерно, но от друга страна ако се рециклира бяла хартия би трябвало да се получават бели листа. Да се боядисва до бяло е безпредметно 🙂

  Иначе най-безобидният вариант за боядисване на пулпата са темперните бои (пробвали сме и с оцветители за латекс). Не се налага да се бъркат пигменти, химии и тн. И въпреки това, по-добри резултати се получават ако има в наличност хартия за рециклиране с подходящ цвят.

  Примерно парчета ненужна червена опаковъчна хартия ще дадат по-добро червено след рециклиране, спрямо лист бяла хартия и една лъжичка червена темперна боя.

 6. pipelota says:

  Много благодаря за отговора, Боби 🙂
  Явно водата при мен е била малко, листовете след изсъхване станаха по-скоро като картон, но пък експериментирах с домашните подправки за украса, днес ще се опитам пак 🙂
  Разбирам, че е най-добре с бяла хартия, но идеята ми е да ограничим поне в домакинството ни изхвърлянето на хартия, като я рециклираме, а отпадаци има в най-различни цветове и видове. Явно трябва да се сортира.
  Благодаря ви отново за съветите и за чудесния сайт с идеи. Продължавайте все така с вдъхновение!

 7. anna borisova says:

  Pozdravi ot slan4eva Garcia
  Bazpolzvax se ot vasite saveti i napravix majata parva domasna xartia

  daze e parfomirana.

  molia da me svarzete sas Darina koleva , kojato se iteresuva ot pa4no
  napraveni sapuni. Az sam postignala mnogo dobri rezultati i ve4i se za
  nimavam profesionalno.
  blagodaria vi predvaritelno .

 8. Цветанка Данаилова says:

  От няколко дни търся в интернет как се прави в домашни условия тази красива хартия , която си купувам от специализираните книжарници и попаднах на вашия сайт – не можете да си представите колко се зарадвах! Днес направих първата си рециклирана хартия върху ситото и една голямя цедка. Мисля ,че се получи много добре – поръсих я с риган. Ухаеше страхотно , ко- гато я гладех с ютиятя за да изсъхне. При пръв удобен случай ще ви покажа снимки. Ще ви покажа и какво съм сътворила от тях.

 9. Боби says:

  Чудесно звучи и се радвам, че се получават нещата още от първите опити 🙂 И двамата очакваме снимки с голямо любопитство – пишете пак коментар като ги качите някъде! Успех!

 10. Мила says:

  Здравейте, Боби. Зарадвах се много, когато прочетох статията „Как да рециклираме хартия.“ Попаднах случайно на нея. Веднага проведох експеримента и се впечатлих от резултата. Ако не беше тази статия нямаше никога да се сетя, че съществува въобще подобно нещо, за което искам да отправя моите благодарности.

 11. Плами says:

  Благодаря Ви много за тази статия. Отскоро се прехласнах по всякакъв вид ръчна изработка и до вчера дори не предполагах, че може да се направи нещо толкова красиво, полезно и уникално от ненужния вече прочетен вестник! Толкова много се развълнувах вчера като я прочетох, че току що си направих моето първо листче! Не стана много голямо, но мисля да го превърна в красива малка картичка. Ще продължавам да експериментирам, поне докато имам време още малко от ваканцията. Благодаря още веднъж за безценната статия!

 12. Боби says:

  Радваме се, че сме помогнали! Ако има сгода – качете някъде снимки на резултатите. Винаги ни е интересно да видим какво сме провокирали с нашите занимания 🙂

 13. Jo says:

  Здравейте, страхотни сте, съвсем скоро ще опитам да направя моят първи лист хартия.
  Успех с каквото и да се захванете
  До скоро

 14. Dess says:

  Здравейте,
  съвсем случайно ровейки се странни идейки и ръчно изработени красоти попаднах на Вас и съм безкрайно очарована от нещата които правите! Продължавайте да творите красиви неща, пожелавам Ви много успехи и благодаря за прекрасните обяснения , които сте дали вече измайсторих първата си картичка!!!

 15. Боби says:

  Благодарим за милите думи – винаги добър начин да започнем деня!

 16. Burda says:

  Досега ползувах хартията за подпалка и мулч. Сега вече ще мога и да я рециклирам!
  Благодаря за статията!

 17. Здравейте,за рециклирането в домашни условия да речем,че горе -долу ми е ясно,но аз имам огромното желание да направя нещо като малко заводче и естесвено имам нужда от вашата помощ.Имам много въпроси и ако седна да ги пиша тук няма да имате време да ми отговорите затова има ли някакав начин за среща на тема рециклирането на хартия и нейното приложение/папие маше/?

 18. Боби says:

  По принцип в България изкупуването и рециклирането на хартия не е особено рентабилно начинание (по която причина пунктовете изчезнаха последните 10 години). Алтернатива може да е едно производство на бутикови хартии (за които едва ли има пазар у нас, а пласмента в EU е сложен с тази силна конкуренция), но дори и така вероятно говорим за стотици хиляди инвестиции в оборудване, пречиствателни цикли, база.

  Ако имате желание – заповядайте в офиса и се надяваме да можем да помогнем. Пишете на info@bghandmade.com за да уточним удобен ден и час.

 19. meduna says:

  Здравейте и от мен. Прочетох на един дъх целия сайт. А статията за правене на рециклирана хартия – няколко пъти. И реших да пробвам. Взех стари вестници, накъсах ги, сложих ги в един леген, сипах топла вода и отидох да си легна. На следващия ден пуснах пасатора …. и не се получи нищо. Пасатора го изхвърлих защото не успях да го изчистя от мастилото. Вероятно не трябва да държа сместта цяла нощ. Май не съобразих, че има печатарско мастило. Е, сега идва лятната отпуска, а аз се запасих с евтин пасатор и ще пробвам пак…

 20. Ivabel says:

  Много добре се получи с хартия от списания и куркума 🙂 е, малко мязат на жълта толетна хартия, но им сложих и листенца от хризантема, което може да оправи нещата. В момента съхнат на слънце, ще пратя снимки. Мерси, много хубави неща правите! Малко миришат на индийски ресторант, все пак

 21. Lilly says:

  Здравейте, страхотна статия! Страшно ми беше полезна! Едно единствено нещо не ми стана ясно – какво правим ако искаме да приложим втория вариант (сито потопено във вода) но нямаме сито, на което стените се откопчават? Търсих доста упорито такова, но за момента не откривам, а не мога да си представя как ще измъкна мокрото листче от ситото ако стените му не се махат….
  Първият ми лист рециклирана хартия стана твърде дебел и накъсан, ще ми се да се науча как стават тънички и хомогенни и ще съм ви страшно благодарна ако можете да ми помогнете! :))

 22. Деси says:

  Здравейте, страхотна статия! И понеже в началото и пишете, че бихте споделили опита си нагледно, бихте ли демонстрирали правенето на ръчна хартия пред група любознателни деца от нашата детска градина? Мисля, че ще са много впечатлени, а и ще се научат да пазят природата. Намираме се в Пловдив. Благодаря и ви желая успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *