Как рециклираме хартията?

От 2009 година правим ръчна хартия и всякакви чудеса от нея. Мисията ни е да показваме колко многолик материал е хартията и да заличим заблудата, че рециклирането е нещо мръсно, грозно и неприятно. Надяваме се с текста на тази страница да ви вдъхновим за малко хартиено творчество, или поне да провокираме миг замисляне преди изхвърлянето на хартия в коша.

Хартията

Какво представлява хартията? Най-общо казано, това са милиони микроскопични нишки (фибри), които са скрепени в една обща маса. Ние сме свикнали да мислим за хартията като целулоза, добита от дървесина, но в миналото много по-често фибрите са били от памук, лен, коноп. Още от средновековието занаятчиите са събирали и рециклирали дрипи и парцали, за да използват нишките, които ги изграждат. С индустриализацията и улесненията в извличането на целулоза от дървесина, дърветата стават основен източник на хартия. В днешни дни се ползват всевъзможни фибри, включително лико от палми, слама и водорасли.

Два са основните начини за ръчното правене на хартия: извличане на “пресни” фибри от растения и рециклиране. Първият си е цял занаят със сложен процес, на който няма да обръщаме внимание сега, защото днес ще опишем втория начин – рециклиране. За щастие, хартията е материал, който се рециклира много добре (и сравнително лесно), дори в домашни условия. Основните стъпки са: смилане, прецеждане и изсушаване.

Отпадъчна хартия за рециклиране в домашни условия

Смилане

Хартията в течно състояние се нарича пулпа. Нишките на целулозата (фибрите) са разбити и смесени с вода, затова и не формират лист хартия. За да получим пулпа от стара хартия е нужно само да ѝ добавим вода и да разбием с блендер или пасатор. Пробвайте и се уверете моментално – вземете една салфетка (или лист от бележник, вестник, стара хартия за принтер, рекламна брошура, сметка за парно…). Накъсайте я на малки парченца и ги сложете ги в блендера. Добавете литър топла вода. Става и в кухненски робот, чопър или пасатор в компотен буркан 🙂 . Пуснете уреда да върти за поне 60 секунди – колкото повече и по-твърда хартия сте накъсали, толкова повече време ще е нужно за нейното разбиване. Ще се получи рядка, мътна каша.

Накъсана хартия в блендер с топла вода
Смляна хартия до хартиена пулпа

Току-що направихте първата стъпка в рециклирането – хартиена пулпа! В тази каша можете да добавите каквато декорация пожелаете – всякакви растения, конци, лико, пера, парчета накъсан вестник, конфети, боя… Така ще украсите вашата бъдеща хартия.

Прецеждане

Прецеждането може да стане през най-обикновено домакинско сито (кръгло или правоъгълно). Обърнете го с мрежата нагоре и излейте пулпата равномерно. Става също и ако опънете двоен слой тензух като капак върху кутия от сладолед.

Това, разбира се, е само за най-начинаещите и за бързи проби. Ако сте сериозни, процесът е малко по-различен. Вземете едно стандартно сито за брашно с високи стени, потопете го наполовина в леген с вода и чак тогава изливайте пулпата в ситото. Получава се нещо като затворен басейн с решетъчно дъно. Когато вдигнете ситото бавно над водата, тя ще се отече, оставяйки в него само пулпата. Това е вашето първо (макар и още мокро) листче!

Изливане през тензух, опънат върху кутия (на сухо)
Изливане във водна среда, в потопено сито

Предимството на този вариант е формирането на хартията във водна среда. Това прави връзките между нишките целулоза по-здрави, хартията – по-равна и по-устойчива на късане. С този метод можете да правите много тънки листи, което е невъзможно с просто изливане върху ситото “на сухо”.

Има сита, които са от две части прикрепени една към друга с метални закопчалки. Те са идеални – откопчавате стените и сте готови да изсушите вашия лист. Може да си сглобите сами сито като опънете плътно тензух или комарник от долната страна на  форма за блат за торта.

Може да си купите от някой арт магазин обикновена чамова рамка за картина (3-5 лв за размер около А5). Върху нея с кабърчета можете да закрепите мрежа от комарник или друга, каквато намерите. Трябва да бъде максимално изпъната.

На който и вариант да се спрете, след като излеете пулпата, листът е формиран и водата се е отекла. Тук идва ред на финалната стъпка – изсушаване на хартията.

Изсушаване

Формираното върху ситото листче е все още полу-течно, така че бъдете внимателни с него! Вземете парче плат (ние ползваме хасе и парчета от стари чаршафи) и покрийте мокрото листче. Сега с домакинска гъба (или хавлия, или друга попиваща материя) притиснете равномерно листчето, така че да извлечете водата от него. Повторете това няколко пъти като изцеждате попивателната всеки път.

Попиване на водата през парче памучен плат, с помощта на домакинска гъбка

Когато листчето спре да пуска вода, обърнете и отлепете внимателно ситото (или комарника, или тензуха – според това какво сте използвали), така че листчето да остане легнало на плата. Сложете плат и от другата му страна и натиснете отново с попивателната.

Така „пресованото“ между две парчета плат листче можете да изгладите със средно силна ютия директно на дъската за гладене. Натискайте повече, ако искате хартията да е по-гладка и плътна. Когато е готово, на пипане платът ще е сух.

Изсушаване на ръчната хартия с ютия, през второ парче плат

Лятото можете да прехвърлите задачата по изсушаването на слънцето! Особено ако правите повече хартия, а не искате да прекарате цял ден с ютията. Добре попитите листчета (както са с парченцата плат) наредете на слънчево място, но се уверете, че вятърът няма да ги разпилее. За час-два ще са готови.

Накрая отлепете внимателно плата от хартията. Сгънете листчето на две и го подрежете от долната страна с ножица, надпишете го и то вече е картичка.

Честито! Това е вашата първа ръчна рециклирана хартия!

Послепис

Това е едно бързо и опростено описание на процеса. Красотата е в тънкостите и детайлите, които, сигурни сме, всеки от вас ще види и направи по различен начин. Ако сме провокирали у вас интерес към рециклирането и правенето на хартия следете блога ни и пишете с въпроси!

Ако желаете да видите на живо как се рециклира хартия и как можете да създадете уникални творения от ненужна хартия – пишете ни! Имаме практиката да правим нагледни демонстрации при най-различни условия и публика. Цените започват от 200 лв за 2 часа занимание с малка група. Свържете се с нас и със сигурност ще измислим начин да съчетаем полезното с приятното!