За нас

Здравейте! Ние сме Боби и Гери и правим хартия.

Пишете ни на info@bghandmade.com за всякакви хартиени въпроси и поръчки! По телефона ще ни намерите на номер 0877 188 273, а адреса на офиса ни можете да видите тук.

Но как се прави хартия? Има два основни начина – чрез извличане на целулоза от растения (натурална хартия) и чрез рециклиране. Нашата домашна ръчна хартия правим предимно чрез рециклиране на изрезки и други остатъчни хартии от офиса и дома. Понякога се случва да направим и натурална хартия – от лапад, царевица, чесън 🙂 За да създадем от тях уникални листове с настроение от природата, добавяме най-различни декорации – цветя и венчелистчета, листа от дървета и храсти, треви, слама, семена, лишеи, мъхове и дори водорасли! Тези пъстри органични съкровища сме търсили и събирали лично из красивите кътчета на България.

Продуктът е уникален!

Всеки лист от нашата хартия е уникален. Тези, които са от една и съща серия, имат общо излъчване, но формата и разположението на декорациите винаги са различни. Това позволява да се правят серии уникати с хармонично излъчване.

Лесно можем да изработим хартия по ваше желание, включително единични бройки. Процесът е ръчен и това ни позволява да експериментираме на всяка от стъпките.  Разнообразието е безкрайно:

 • Хартия, тонирана в избран от вас цвят, с подходящи цветя и декорации
 • Визитки от рециклирана хартия във формата на вашето фирмено лого
 • Сватбени покани с цветята, които ще украсяват събитието
 • Хартиени звезди за коледната елха или картички-сърца с горски теменужки за Свети Валентин

Гарантираме, че всеки ще се почувства специален, ако му поднесете парченце от нашата хартия!

Особености

Както всеки занаят и всяка форма на изкуство, така и правенето на хартия си има своите особености, така наречените творчески ограничения.

Не са възможни големи тиражи, защото всичко се прави на ръка, а ние нямаме фабрика (което би убило ръчния и индивидуален подход), а и защото:

 • Използваните декорации, особено цветята и другите растения, са винаги в ограничено количество. Не събираме цветя и слама с чували, винаги вземаме от природата толкова, колкото ни е нужно за нашите експерименти и търсения.
 • Хартиите, които рециклираме, варират като вид и качество. Когато разчиташ на изрезки и употребявани офис листа или spam в пощата, „снабдяването“ не е постоянно и стабилно. От една страна това е хубаво, защото ни позволява непрекъснато да изпробваме нови и нови материали!

Печат върху нашата хартия не е възможен с повечето принтери. Нашата хартия винаги сама се стреми (добре де, и ние помагаме) да бъде с много органичен, неравен, артистичен вид и повърхност. Това пречи на стандартните офис-технологии за печат. Но има алтернативи:

 • Надписване на ръка. Каква по-добра индикация за лично отношение и внимание към всяка картичка или покана?
 • Изработване на метално клише за печат със желания текст или лого и удряне на печат върху хартията. Това работи добре и печатът става с много добро излъчване, но не позволява възпроизвеждане на фини детайли.
 • Отпечатване на вложка от паус или луксозна хартия (например Fabriano Rusticus), цветно, на принтер, след което вложката да се закрепи или залепи или просто добави към плик или картичка от ръчна хартия.
 • Ситопечат в един или два цвята. Изисква по-гладка хартия и с по-малко декорации, но ефекта е много добър.

В повечето случаи може да се намери компромисно решение или да се използват ограниченията като отправна точка за добри идеи. Пишете ни с всякакви въпроси за продукти от ръчна хартия и ще се опитаме да измислим нещо заедно!

30 Responses

 1. ива says:

  Гери и Боби поздравления за прекрасната хартия.
  Преди година и аз се забавлявах с правенето на ръчна хартия, но започнах и други занимания. Днес попаднах на bghandmade.com . Има какво да се прочете и разгледа.
  Желая ви успехи.

 2. Stela says:

  Зздравейте, дали лист ръчна хартия може да мине през лазарен принтер и дали мога да си закупя един?:)
  Поздравления за сайта:)

 3. Боби says:

  Благодарим за хубавите думи! Успех с „другите начинания“ 🙂

  Стела, писахме на мейла 🙂

 4. eva says:

  Здравейте, влюбих се във вашите красоти. Аз изработвам ръчно различни неща и сега съм полудяла по хартията. Благодаря ви и успех.

 5. Боби says:

  Здравей Ева! Радваме се, че предизвикваме такива емоции в хората 🙂 Ако се престрашиш – пусни връзка към твой сайт, а ако нямаш – може би ще се престрашиш да си направиш?

 6. eva says:

  Правя опити да си направя блог, но нещо не ми се получава. Явно това не ми е стихията, но ето тук има някои неща
  http://www.snimka.bg/?album%3baid=306534%3bold=1
  Днес ще се запрятам за първи опити с хартия, ще ви информирам своевременно, бъдете сигурни.

 7. Antoniya says:

  Здравейте и честит 3-ти март!
  Преди малко се поразрових в google, защото си събирам вкъщи отпадъците разделно и вече се чудех къде да ги занеса за рециклиране. Така попаднах на вашия сайт. Прекрасно е това, което правите, наистина вдъхновяващо и с мисъл за природата 🙂 Питах се, дали ви е нужна хартия, дали мога да ви „снабдявам“ с домашно събраната – вестници, списания, опаковки и т.н. Просто искам да знам, че хартията, която събирам, наистина ще бъде рециклирана – и точно поради тази причина не я хвърлям в жълтите/сини или зелени кошчета за разделно събиране, защото никoй не ги ползва за същото 🙁 Моля, пишете ми мейл, ако мога да ви бъде поне малко полезна с моята хартия 🙂 Хубав празник и усмихната пролет 🙂

 8. Боби says:

  И на вас честит празник!

  Благодарим за този коментар – подобно отношение към хартията може само да ни радва. За съжаление/радост ние самите сме затрупани с хартия от най-различни видове и цветове, покрай ежедневната работа в сферата на печатната реклама.

  Въпреки нашето домашно рециклиране с творческа насоченост, всяка година връщаме между 1200 и 1800 килограма хартия, така че вероятно си представяте обема 🙂 Има фирми, които идват на място с бус, теглят и изкупуват, стига да имате по-голямо количество.

  Единственото, което теоретично би могло да ни е полезно, е хартиена пулпа – накисната, накъсана и смляна хартия, примерно в туби от вода. Това изискване, в общи линии, отказва всички роднини и приятели, които се натискат да ни дават хартия 🙂

 9. Antoniya says:

  Чудесно! Благодаря за бързия отговор 🙂 Като събера по-големи количества, ще пробвам да направя пулпа и пак ще пиша 🙂 А ако все пак не го направя, чисто информативно – къде връщате тези останали 1200 – 1800 кг, които са ви излишни…при мен със сигурност количествата са по-малки, така че съм склонна аз сама да се ангажирам да закарам някъде хартията, стига само да знам къде 🙂

 10. Боби says:

  Последните години почти не останаха места за директно предаване на хартия, защото изкупната цена спадна драстично. Всъщност затвориха и трите, които сме ползвали. Затова вместо да ходим всеки месец, почнахме да викаме един път годишно фирма директно до офиса ни. Има много такива фирми с различни условия, ние ползваме „Вимпел“.

  Успех!

  пп: Ако някой ден се захванете със пулпа, използвайте кашони или картони (за препоръчване с цвят охра или кафяво – сивите, като мукавата, са много ниско качество). Списанията имат прекалено много мастило, което пречи без химична обработка, вестниците са от много некачествена целулоза, много от кутиите имат ламинат или друг пластмасов компонент… Не е лесно 🙂

 11. Antoniya says:

  Много благодаря за информацията, засега разполагам с една свободна стая, в която мога да складирам събраната хартия, ще понатрупам по-голямо количество и ще се свържа със същата фирма, защото изглежда това, което имам, не е подходящо за пулпа 🙂

 12. Sava says:

  Браво Гери, привет от мен, Сава, днес видях майка ти и ми даде визитката. Струва ми се много интересно и красиво. Успех! Ще мина ви видя! Чао.

 13. Нина says:

  Здравейте, Боби и Гери! Поздравления за прекрасните неща, които правите! Много ви се възхищавам и се радвам, че има хора като вас – толкова имаме нужда от подобно отношение към заобикалящия ни свят! Пожелавам ви много успех и да продължавате със същия ентусиазъм, позитивизъм и майсторство!

  От малко повече от година със сина ми правим някакви опити с ръчна хартия. Удоволствието е огромно. С покълваща хартия имаме опити, вече имаме на балкона градинска теменуга, все още неразцъфнала, но доста пораснала. Опитваме и с други семенца. Разбира се, има още много, много… но продължаваме. Все още нямаме сайт, но има няколко публикувани картички. Ако ви е интересно, може да ги погледнете, а ще се радвам и ако ми пишете.

  https://picasaweb.google.com/112290808670341779879/dQjyTK?authkey=Gv1sRgCJzKhICDprmWZQ

 14. Боби says:

  Здравей Нина и благодарим за страхотния коментар! Картичките в този албум изглеждат много добре, като най-много ни харесват тези с неравните краища 🙂

  И за нас една от най-привлекателните черти на този занаят е неговата необятност. Изглежда, че колкото повече се задълбочаваш – толкова по-дълбоко изглежда 🙂

  Поздрави!

 15. Нина says:

  Много благодаря, Боби! Ще се възползваме от коментара. Хубав ден и вдъхновена седмица!

  Поздрави

 16. Криси says:

  Здрасти Боко, здрасти и на Гери, която все още не познавам!
  Първо да ви поздравя за вълшебствата, които сътворяте. Много ми стана топло на сърцето, че те откривам след толкова години и то чрез такова прекрасно местенце като този блог!
  Много бих се радвала да ви видя ( и двамата, ако може да придърпаме и Илюшата) и да излезем да пийнем по нещичко!
  Много целувки и гушанки
  Криси ( от Криси, Габи, Соня и Емо)

 17. Боби says:

  Здравей Криси! Благодаря от името на двама ни за коментара! Пиши ни на мейла с някой телефон и къде си в момента, за да измислим как и кога да се видим. Ще опитаме да „придърпаме Илюшата“, но ще трябва да избягваме да го наричаме така в негово присъствие 🙂

 18. Valentina says:

  Здравейте, много ми е интересно, не съм пробвала, но много искам да се запозная подробно и за това чета в сайта и от приятели, които вече са ползвали. Обичам да експериментирам и това много ми допадна. Много искам да ми напишете точно как да си кореспондираме с Вас и да ви питам за неща които не са ми ясни. Имам желание да направя нещо интересно. Така и така Ви пиша бихте ли ви казали във водата слага ли се някакво лепило или не?
  Това е от мен! До скоро!

 19. Боби says:

  Здравей Валентина! Можеш да пишеш коментари тук или на info@bghandmade.com с всякакви коментари.

  А по въпроса ти за лепилото – не добавяме нищо във водата. Стремим се процесът да е максимално натурален.

 20. Valentina says:

  Благодаря, че ми писахте. Непременно лятото ще си направя едно кътче на вилата, където ше творя Вашите идеи и когато се уверя, че се спрявям добре, ще Ви ги изпратя. Много искам да науча и други такива неща, които от нищо да направя. Благодаря!

 21. Подарявам изостанало брашно няколко кила – може би за артистични и художествени цели. Или нещо др полезно.

  Свържете се на bkris at mail bg

 22. гери и боби, чудесни сте! правите страхотни неща и сте еверояте извор на вдъхновение! продължавайте все в същиядух – аз мога само да се радвам, че ви открих 😀

 23. Боби says:

  Благодарим, най-хубавото е, когато вдъхновим някого да тръгне по пътя на ръчната хартия 🙂

 24. Елка Стоилова says:

  Здравейте! Идеите ви са прекрасни! Поздравявам ви за това. Аз искам да вградя в хартията различни семена. След това може да се засадят заедно с хартията. Надявам се да стане.

 25. Боби says:

  Здравей Елка! Ние правим покълваща хартия от няколко години – не би трябвало да имаш проблем с вграждането 🙂 Успех!

 26. Илияна says:

  може ли телефон за да се свържа с вас ?

 27. добрина says:

  Поздравления, прекрасно, всичко е много хубаво премерено и без излишна помпозност от сорта на „био“, „еко“ и т.нат. Особено ми харесва описанието на мед букет, то така и попаднах на сайта ви :). Имам няколко въпроса относно картиената опаковка и надписа отгоре, ако не ви е проблем да се свържем по мейл?

 28. Боби says:

  Благодарим и ще ти пишем 🙂

 29. Suzana says:

  Здравейте! Прекрасни хубави идеи и неща. Ако е възможно един тел за връзка и благодаря…

 30. Боби says:

  Телефон има най-горе, първи параграф 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.