Ръчна или рециклирана хартия?

Най-често срещаното объркване при разговорите ни с потенциални клиенти е какво е ръчна и какво е рециклирана хартия.

Да, нашата хартия е 100% рециклирана от ненужни изрезки и хартии от офиса и печатници (post consumer waste). Но това не е нейната най-характерна черта! Най-важното е, че е ръчно направена.

Когато правите запитване за наш продукт, ние винаги приемаме по подразбиране, че желате да го изработим по поръчка от ръчна хартия, с уговорени характеристики, специално излята в подходящ за целта шаблон. Ако си поръчате визитки, те ще станат такива, а не като обикновени визитки на бял картон, който просто е рециклиран в завод. Ето едно кратко сравнение на двата вида:

Ръчна рециклирана хартияФабрична рециклирана хартия
Натурални неравни ръбове от изливането в шаблонРавни, отрязани с нож ръбове
100% рециклирана лично от насМежду 50 и 100% рециклирана в промишлен процес
Цветът на хартията зависи от вашия избор и от това какво рециклирамеОбикновено бял
Органични декорации по ваш изборНяма, или има изкуствени
Дори пресованата ръчна хартия има уникална органична порвърхност, и на вид, и на допирГладка повърхност като обикновен картон, понякога с машинен релеф
Няма добавена химия, слепващи вещества, промазки и другиСъдържа всички нормални за фабричния процес „помощни“ вещества

От 2014 година на българския пазар се предлагат много фабрично рециклирани хартии и картони. На външен вид те не се различават особено от класическите, нерециклирани медии (които се наричат медии от свежи целулозни влакна). Бели гладки офсетови или промазани хартии и картони, които позволяват пълноцветен печат с различни технологии. Могат да се закупят от редица фирми вносители на хартия, на цени, близки до тези на обикновената хартия.

Да, можем да ви направим и такива рекламни продукти – в нашата агенция от 2010 даваме приоритет на фабрично рециклираните медии, стига клиентите да ги предпочетат.

Но освен ако изрично не го поискате, ние винаги ще допуснем, че предпочитате ръчната хартия!