Печат върху ръчна хартия?

Малко преди Handmade Day 7 получихме мейл от Стела, в който, сред другите въпроси, беше и този:

Здравейте, дали лист ръчна хартия може да мине през лазарен принтер?

Частичен отговор на този въпрос има в За нас, на Особености. Въпреки това решихме да развием малко темата в отговор на Стела. Ето какво ѝ писахме:

По принцип е изключително трудно лист от ръчната хартия да мине през какъвто и да е принтер. Основните проблеми са два – хартията е обемна и неравна. Дори фабрично произведени неравни картони (например рипс, Фабрия и Рустикус на Фабриано и други) не се печатат успешно на лазерен принтер, защото натискът на валците не е достатъчен да „набие“ тонерът в хартията през релефа.

Теоретично има начин за едностранно „гланциране“ на ръчната хартия, чрез сушене на хартията върху много гладка повърхност – стъкло, хромиран метал и подобни. Направили сме подобни проби, но грешката ни беше, че добавихме повечко цветя, които пречат на равномерната повърхност. Явно правилото е, че колкото повече органичен материал се добавя, толкова по-трудно е да се постигне гладък лист.

Така „гланциран“ лист може би ще мине през принтер, но и това трябва да се пробва, а специално лазерните принтери са чуствителни към груби медии, защото има риск от надраскване на барабана. Мастилно-струйните пък очакват конкретна хартия като качества на попиване на мастилото и плътност, така че и там не е сигурно.

През последната година сме разгледали онлайн много различни продукти от ръчна хартия по десетки сайтове. В 99% от случаите надписването става на лист паус или луксозна фабрична хартия, която минава през принтер, след което се прикрепва към листа ръчна хартия. Това е особено валидно в случаите с картички (с вложка), пликове, покани… Дори за едно кратко писмо е удачно да се разпечата текстът на паус, който да има за фон лист от ръчна хартия.

Надяваме се това да е полезно и за други заинтересовани от надписване на продукти от ръчна хартия! При всяко положение най-добрият метод си остава ръкописът с подходящ инструмент, защото така посланието ще изглежда много по-„лично“!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.