Сватбени покани и табелки за маса, част 1

През юли двама младоженци се свързаха с нас, за да им направим сватбени покани и табелки за маса. Вече бяха решили, че искат нещо оригинално, по-натурално и неофициално. Бяха си поръчали да им нарисуват карикатура, която да се прикачи по някакъв начин към поканата, а ние трябваше да направим подходяща хартия.

След няколко срещи за разглеждане и избиране решиха, че могат да ни се доверят. Основните отправни точки бяха: хартията да е с грапава повърхност; да има чимшир, слама, оранжево и семенца; декорацията в нея да е поставена само по ръбовете, така че да рамкира съдържанието. Самото то (карикатурата, текстовете за поканите и табелките) ни беше дадено от младоженците, като ние решихме да го отпечатаме на паус и зашием към хартията.

Преди да се захвамем със същинското изработвене, винаги правим няколко различни проби, за да „изобретим“ рецепта за хартия, която ни харесва. След като стигнем до рецептата, правим по-голямо количество пулпа и почваме реалните картички. Първо направихме картончетата за табелките за маса.

Air drying handmade cardstock squares

Тези мънички квадратчета, макар и само 40-тина на брой, ни озориха доста. Първо трябваше да направим шаблонче за малкото ни сито с форма на листче с размери 10 х 10 см. След изливането на пуплата, на всяко от тях внимателно посипахме листенца от чимшир (предварително набрани и изсушени!), шафран и слама, след което „запечатахме“ тази декорация с полу-течната пулпа. Междувременно експериментите ни показаха, че е по-добре да се сушат сгънати, вместо да се биговат и сгъват след като са напълно сухи. Така седят по-стабилно, а това е нужно за една табелка на маса. Затова сгънахме (внимателно!) всички още мокри листчета:

Air drying handmade cardstock squares, folded

До тук добре. За самите покани, обаче, щеше да се наложи да използваме новото си голямо сито, с което правим хартия до формат 40 х 50 см, защото в разгънат вид не се побират на малкото. Направихме специален шаблон и за поканите. За да станат с добра дебелина и плътност, за картончетата трябва да се излива по-голямо количество пулпа. Когато първата кофа от 10 литра свърши си дадохме сметка, че това е вероятно най-голямото количество хартия, което сме рециклирали на един път.

Decorating wet paper with flower seeds

И тук, както при табелките, се наложи по краищата на лицето на всяка картичка ръчно да посипем едно по едно от чудесните черно-бели семена на туртата (френски невен). И после всичките тези семенца да се покрият внимателно с пулпа. И така за всяка картичка. За щастие от вътрешната страна семената бяха разхвърляни случайно и вградени в хартията още в процеса на правене…

Мокрите картончета оставихме да съхнат на открито и на въздух, за да се получи грубата им повърхност. Сушенето без термична обработка става бавно и е опасно за самата хартия, особено ако духа вятър.

Let dry in the open

И така, един работен уикенд по-късно бяхме готови и с хартията за поканите. От тук насетне започна наистина пипкавата работа 🙂

Но за това – в следващото блогиране!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.