Лук в хартията

Най-сетне дойде ред и на обещаното преди повече от година блогиране за използване на люспи от лук в нашата хартия. Бързаме да покажем първо снимките на готовата хартия, а по-надолу ще поместим обясненията.

Първата снимка е под ъгъл. Виждате, че в листа хартия освен лук сме добавили листенца от невен и малко други ситни тревички.

Transparent onion skins in a sheet of paper

Ето и снимка в анфас – могат да се забележат подробности, например колко тънък е листа всъщност и лекия розов оттенък на хартията.

Transparent onion skins in a sheet of paper

Цялата красота на хартията с лук, обаче, се разкрива най-добре на просветка. Задното осветление разкрива много допълнителни детайли и полупрозрачните люспички стават ярки и отчетливи. Това прави хартията идеална за изработката на атрактивни лампи или осветени витрини.

Transparent onion skins in a sheet of paper, backlighted

Както сигурно сте се досетили, от лука използваме само люспите, които иначе са непотребни и изхвърляме при всяко готвене. Това е една от най-лесно достъпните декорации. Не се притеснявайте, получената хартия изобщо не мирише на лук 🙂 ! Освен че са почти прозрачни, люспите имат още едно качество, което ги прави много подходящ елемент в хартията: оцветяват пулпата!

Ако някога сте боядисвали великденски яйца по стар бабин тертип с лучени люспи ще знаете за какво става дума. Подобно на оцветяването със шафран, люспите трябва да се сварят, за да пуснат боята си. След това се добавят заедно с оцветената гореща вода в хартиената пулпа и се оставят да престоят известно време, за да се абсорбира цвета. Накрая, по желание, се добавят и други декорации за повече пъстрота и се излива хартиеният лист.

Надяваме се поне малко да сме ви вдъхновили, дори да става въпрос за кратко съзерцание на лучени люспи срещу слънцето. А ако искате да ви направим подобен лист хартия, или дори лампа с лучен абажур, пишете ни 🙂

You may also like...

2 Responses

  1. vagon says:

    Много оригинално се е получило 🙂

  2. Dezdi says:

    Страхотно се е получило. Разгледах всичките ви работи и просто нямам думи. Запалих се и аз да се пробвам в изработването на хартия. Дано се получи. Харесва ми всичко ръчно изработено. Нямам търпение, сърбят ме ръцете.:–)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.