Два комплекта хартия за абажури

Като е потръгнало на лампи и абажури, да продължим по темата!

В момента технологията ни на правене на хартия не позволява да се получат големи листи. Затова и абажурите правим чрез слепване на няколко по-малки листа. Обикновено 4 или 5 листа са достатъчни за една нощна лампа. Ето и първият от двата комплекта хартия за абажури:

Pink paper with pink and purple petals

Хартията е смес от бяла офсетова и фабрично оцветена опаковъчна червена хартия, по-точно от купчина изрезки от тези хартии. Пигментите в червената хартия оцветяват цялата пулпа и чрез добавяне на повече бяла каша се получава светло розов оттенък. Добавихме венчелистчета от розови и лилави градински цветя, които малко приличат на хризантеми. А това е един от листите, но със задно осветление:

Pink paper with pink and purple petals

В структурата му добре си личат парченцата червен пигмент, останал не-смлян в процеса на правене на пулпата. Цветята прозират много приятно.

Другият комплект е образно казано „50 на 50“. Листите са съставени от два различни вида пулпа. Преди време писахме за нашите първи опити с натурална хартия. Част от фибрите, получени от царевични листа, използвахме в тази хартия. Смеската е 50 на 50 с изрезки от познатата ви кремава Fabriano Palatina Avorio. Така се получава хартия, половината от която е tree-free:

Corn leaves pulp + recycled paper sheets

За декорация използвахме малко цвят от жълт гербер, а тук-там са попаднали и малки парчета от борова кора, но красивата повърхност и структура се дължат предимно на влакната от царевичната пулпа. Ето и един от листите на просветка:

Corn leaves pulp + recycled paper sheets

Скоро тази хартия ще бъде разграфена по шаблон, изрязана, залепена и оформена като абажур, а после – лампа. Всъщност две. Ще има снимки, разбира се, но ако си харесате нещо – пишете ни!

You may also like...

4 Responses

 1. Надя says:

  Здравейте,
  Силно ме заинтригува Вашата дейност. Аз живея на село, където е пълно с материал за това, освен това в къщи също имам доста хартия, от която почти една трета вече изгорих със свито сърце през тази зима, за да намалее поне малко – като не знаех какво да я правя, а и не я изкупуват отдавна. Може ли да ми помогнете и аз да се опитам да се впусна в това изкуство – страшно ми хареса и съм запленена от резултатите. Та аз съм начален учител по професия и ми е в кръвта да се занимавам с такива „пипкави“ нещица. Поздравявам ви за красотата, която творите с ръцете, сърцето и ума си!

 2. Боби says:

  Здравей, Надя
  Благодарим за хубавите думи! Разгледай тази страница, в която сме описали процеса на правене на хартия в домашни условия и опитай сама. Ако имаш някакви спънки, пиши ни на мейла и ще те насочим.
  Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.