Лист със силуети на елхи

През август 2008 в района на язовир Голям Беглик събирахме папратови листа с цел да проверим какво би се получило ако ги вложим по някакъв начин в хартията. Имахме на разположение кафява опаковъчна крафт хартия, която рециклирахме като в получената каша добавихме много ситно стрито лико от бреза, ситни парченца от есенни листа и дребни цветчета и сухи тревички, събрани от същото място.

Поставихме три папратови клончета върху вече излетия мокър лист, покрихме ги с парче плат, притиснахме и изсушихме. След изсушаването внимателно отлепихме папрата, за да остане само отпечатъка. Получи се лист с леко коледно или горско настроение, понеже отпечатъците наподобяват силуети на елхи, а малките цветенца в горната част имат форма на звездички.

Cristmas tree shadows

Стигнахме до извода, че за по-релефен отпечатък кашата трябва да е по-плътна и натискът да е по-голям. Ето и още един кадър на същия лист. На снимката долу е същият лист, осветен в гръб. Виждате как изпъква ликото от бреза и другите дребни елементи, но релефът се скрива.

Christmas tree shadows, backlighted

Имахме възможност да упражним този похват когато по-късно правихме яйцата за великденската картичка с яйца.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.