Хартия с борови прозорчета

Това е любимата хартия на Боби. За основа използвахме изрезки от фирмени ценови листи, отпечатани на Fabriano Palatina Avorio. За да стане чисто листчето използваме само частта от хартията, върху която няма тонер. При смилането на хартия обикновено тонерът от лазерен принтер се отделя във водата като безброй миниатюрни черни точици и прави кашата да изглежда мръсна, макар че крайният ефект е интересен – ще покажем плик от такава каша след време.

В това листче за пъстрота сме добавили цели венчелистчета от невен. Те подхождат на цвета на хартията, а и са ни любими, защото се свързват добре с целулозните фибри и не пускат цвят, което предпазва листчетата от петна и им придава свежест.

Windows in a sheet of paper

Най-важната част в това листче, обаче, е боровата кора. Това са люспи от многослойната кора на бора, които събираме, когато са вече опадали на земята. Избираме най-тънките и прозиращи парченца, за да се получи ефекта на прозорче или пролука в хартията. На просветка се виждат повече от втъканите в хартията борови кори и как те пропускат повече светлина от хартията:

Windows in a sheet of paper, backlighted

Проекта, върху който работим в момента е свързан точно с такъв вид прозиращи листи. Целта ни е да ги използваме като абажур за декоративна или нощна лампа и вече имаме напредък. Очаквайте скоро повече информация и снимки!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.