Хартия с конци

Още едно листче от серията „Първи проби“, заедно с ликото от бреза и кашона! Тук целта беше да вградим бели и червени конци в хартията. Оказа се трудна задача, защото конците или изплуват на повърхността или потъват на дъното на кашата… Така решихме да приложим една техника, която по-късно видяхме и в една от книгите за правене на хартия, които си купихме миналата година.

Техниката е следната – прави се един лист хартия, но преди да се отцеди и подсуши, на второ сито се прави втори лист от същата каша, като пак се оставя мокър. Върху първия се нареждат елементите, които трябва да са в „средата“ на листа и след това двата листа се прилепват един към друг. Така фибрите се сливат докато са още мокри и двата листа стават физически един. Тъй като това става с допиране на двете сита, операцията не е особено точна. Вижте снимката по-долу:

Messed threads in a sheet of paper, backlighted

Това е готовото листче, снимано на просветка (с лампа отзад). Хартията е обикновена бяла офсетова, каквато често ползваме за проби. Има добавени разни растителни парченца, но това е по-скоро дефект във случая – от същата каша сме правили други листи преди това и с последната доза се е случил експеримента с конците. В десния край на листа виждате една по-светла зона – това е мястото, където двата наложени и слепени листа са се разминали малко. Друг дефект е видимо неравномерното разпределение на кашата – почти половината лист горе в дясно е по-светъл.

Въпреки тези проблеми, пробата показа, че е възможно да се направи лист с вградени конци и ако е по-тънък изглежда много ефектно със задно осветление.

Messed threads in a sheet of paper

На маса също изглежда добре и един бъдещ проект би могъл да бъде картичка с конци и прежда и отпечатани копчета за някое бутиково шивашко студио, а защо не и етикети за дрехите, визитки…

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.