Оцветяване на хартия

За една от нашите великденски картички ни бяха нужни много и цветни хартиени яйца за апликация. При рециклирането на хартия цветът може да се постигне по поне два лесни начина – рециклира се фабрично оцветена хартия или се оцветява бяла хартия с някаква боя. Първият дава най-добри резултати като повтаряемост и яркост на цвета; проблемът е, че трябва да имаш големи количества отпадъчна хартия в даден цвят. Е, ние нямаме, така че прибегнахме до оцветяването.

Много от хората, с които сме говорили за нашата хартия, смятат, че оцветяването се прави с четка и боички върху сух лист, все едно си в час по рисуване. Но това всъщност се нарича тониране (в полиграфията) и представлява повърхностно „заливане“ на лист хартия с избран цвят. Истинското оцветяване се прави с пигменти, добавени в хартията още докато е на каша, за да могат пигментите да се свържат с нишките (фибрите, the fibers) на хартията.

Из книгите за правене на хартия, които имаме, са описани различни сложни техники за употреба на минерални пигменти, добавки, реактиви и подобни неща. Ние искахме да пробваме нещо лесно, с моментален резултат и без голяма инвестиция. За целта идеални се оказаха едни залежали темперни бои в метални тубички.

Направихме малко каша от изрезките от бяла офсетова хартия, от която имаме цял чувал, след това разбихме и малко от синята боя, смесихме ги и се получи ето това:

Paper making process–coloring pulp

Виждате как самата бяла каша е започнала да става синя. След разбъркване цветът стана хомогенен и от тази пулпа направихме сините яйца за картичката. Шаблонът за тях също се вижда, заедно с верния пасатор и един черпак. Така за няколко минути направихме един успешен експеримент, от който произлязоха всички пъстри яйчица. Едва по-късно в Papermaker’s Companion на Helen Hiebert видяхме следното:

I have had success using tempera paints to pigment pulp. I use them when I’m working with children because they are nontoxic.

Явно сме уцелили от първия път, защото успяхме да оцветим хартия в различни цветове бързо и лесно. Втората част пък е чудесна, защото ни се задават два ангажимента, свързани с демонстрация на рециклиране пред деца. Но за това – друг път.

Това е снимка на просветка на пробен тънък лист, оцветен с червена темперна боя – същата, която използвахме за червените яйца в картичката:

Tempera coloured sheet of paper, backlighted

Този цвят искаше доста боичка в кашата. Докато го постигнем, логично минахме през розово, защото кашата е бяла, а бяло + червено прави:

Tempera and straw in a sheet of paper

Ето и същия розов лист със слама, снимат на просветката:

Tempera and straw in a sheet of paper, backlighted

Докато правихме експерименти с червеното (там пробвахме и тонираща боя за латекс), накапахме един от листите с неразредена боя, което добави реалистичен ефект на кървави капки по хартията. Моментално този лист беше нарочен за поздравителна картичка за наш познат лекар. Ще я видите скоро, в някое следващо блогиране!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.