Демонстрация в 105 СОУ

На 24 април бяхме на гости на Училищен Клуб Природолюбител „Златанка Донева“ към 105 СОУ по повод петия рожден ден на клуба. Целта на гостуването ни (освен да хапнем приготвена на място торта, разбира се), беше да направим демонстрация на процеса на рециклиране на хартия пред децата. Въоръжени с блендер, ютия, легени, черпак, сито, парчета плат, сушени цветя и какво ли още не, се разположихме в стая 118 пред 30 и повече деца от първи и втори клас, няколко какички и батковци от горните класове, няколко родители и учители, в това число и заместник директорки.

Рециклиране на хартия–демонстрация

Да обясняваш за целулоза, фибри и водна среда пред 30 малчугани е сложна работа, особено в присъствието на сладки и солени изкушения по масите. Въпреки това останахме изненадани от интереса на децата и готовността им да се включат в демонстрацията, след като надвиха първоначалното си отвращение от хартиената каша („ъъъ, това прилича на супа от мозък!“, „ужас, пипнах го!“).

С общи усилия рециклирахме стара торбичка от подаръци, сметка за парно, рекламни листовки, парче от кашон и ненужни разпечатки от принтер. В рамките на час и половина децата мелиха хартия, наливаха пулпата в ситото, изцеждаха и попиваха мократа хартия, гладиха листчетата и се караха кой да натисне бутона на блендера и кой ще вземе по-хубавата картичка.

На горната снимка се вижда формичката, с която правим 6 малки листчета и ги ползваме като визитки или като етикети към подарък. Успяхме на място да направим по едно листче за всички деца, както и поздравителна картичка за клуба с лилав минзухар.

Рециклиране на хартия–демонстрация

Благодарим на Павлина Янкова и дъщеря ѝ за поканата и помощта, която ни оказаха, както и на всички, взели участие в демонстрацията! Надяваме се всички се убедиха, че от ненужната хартия могат да се получат страхотни и артистични продукти!

пп: В края на юли месец е планирано друго подобно събитие в НХА – ще пишем, когато имаме повече детайли.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.