Формички от ръчна хартия

Миналата година ви показахме две експериментални великденски картички – едната беше с прозорче от ръчна хартия, а другата – с апликирани яйчица и лико. За да направим втората използвахме изрязани шаблони, в които да наливаме пулпата. Точно шаблона с яйцата и кашата за синята хартия можете да видите на снимката долу, а тук са показани част от готовите яйца. В това блогиране ще говорим точно за тези формички и шаблони.

Paper making process–coloring pulp

С времето натрупахме различни шаблони, с които да правим листчета от ръчна хартия като фигурки: сърчица, дръвчета, няколко вида листа от дървета, облачета, звездички… Така се получават страхотни декоративни елементи от ръчна хартия, както ще видите на снимките по-долу. Обикновено когато правим хартия като част от някакъв експеримент или по поръчка, винаги остава малко излишна пулпа, която, вместо да се чудим какво да правим, веднага изливаме в шаблона!

Освен това, при нашите демонстрации (и особено при работата с деца!), фигурките от ръчна хартия влизат в ролята на идеален подарък за участниците – стават бързо заради малкия си размер, има голямо разнообразие и лесно се прави голяма бройка.

Assorted paper shapes–stars and hearts

trees and clouds paper shapes

Leaf shaped paper

Нашите шаблони са изрязани от PVC, но теоретично могат да се направят от всякакъв лесен за работа материал – корк на листи с дебелина 3-5 мм, плътна гума, дори дърво. Фигурките в снимките са с размер под 10 см!

Надяваме се, че сте получили доза вдъхновение и ще сътворите красиви неща във връзка с Великденските празници! Предсрочно ви пожелаваме весели (и ползотворни) почивни дни!

You may also like...

5 Responses

 1. Таня says:

  Здравейте! Намирам нещата, които правите за чудесни и вдъхновяващи! Продължавайте в същият дух и за напред! Искам да кажа, че аз също много се запалих и опитвам различни неща!
  Заповядайте при мен за една награда!

 2. Галина Георгиева says:

  Много ми харесаха идеите ви и побързах да опитам ! Не съм наясно със изсушаването на хартията , как и колко време да я суша . Освен това ми хрумна една идея и ще опитам още днес .Ето я и нея : в книжарниците продават пластмасови формички за очертаване на фигурки с форми на животни . Дали да опитам ??

 3. Боби says:

  Здравей Галина! За сушенето погледни тук: http://bghandmade.com/howto-recycle/

  А за формичките – можеш да опиташ, но имай предвид, че нашите шаблони са с „дълбочина“ 5 или повече милиметра. Обикновено животинките са като линийка – 1-2 мм макс. Това няма да позволи особено дебели листчета хартия.

  Можеш да ползваш и формички за сладки – стават много добре 🙂 Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.