Мартенички на клечка

Миналата година правихме мартенички, но не само от класическите за връзване на ръка, а и един по-нетрадиционен модел. Понеже тогава още нямахме този блог, качихме няколко снимки с описание на Фликър, но тази година решихме напишем нещо и тук.

Мartenitsi–ready

Мартенските гривнички са от обикновена бяла и червена прежда, двойно усукана и украсена с цветно дървено мънисто. За тях няма много какво да се каже, освен, че трябва да се правят в големи количества, защото се раздават бързо! Нашите 40 броя изчезнаха за няколко дни.

Martenitsi on a stick

По-интересни станаха мартенските амулети на клечка. Направени са от шушулките на едно дърво, наречено каталпа – на тези шушулки като малки им викахме „саби“ или „мечове“. Шушулките омотахме с бял и червен хартиен шнур, а на него закачихме бяло и червено кръгче от ръчна хартия, в която има вградени съответно червени и бели конци. Ето още две снимки: първа и втора.

Embossed handmade paperМартеничките на клечка са по-скоро сувенир, подарък за къщата, а не нещо, което носите в себе си. Можете да ги поставите във ваза със сухи цветя, да забодете в саксията или дори в стара ябълка (както се случи с едната подарена, защото шушулките са остри). Приличат малко на Валентинките на клечка и е нормално – те се харесаха много, та решихме да повторим, но с нещо различно.

И за финал – снимката в дясно показва една проба с дълбок печат върху две от кръгчетата. Тъй като ръчната хартия е мека и пореста, отпечатъкът на флоралните мотиви е ясен и релефен. Чудесна идея за следващия март!

Пожелаваме на всички здраве и усмивки!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.