Декоративно хартиено пано

По Цветница бяхме в Пловдив на гости на Иван и Нели. Тъй като ни приеха в дома си искахме да им подарим нещо цветно и лично направено. Да е от ръчна хартия, но да не е някоя от нашите картички, а по-скоро настолен сувенир.

Тъкмо бяхме събрали и изсушили жълти цветове от forsythia (много разпространен рано цъфтящ храст в градовете), а и вече бяхме направили успешни проби с шафран, донесен от Турция лично от мен. Така че се заехме с предизвикателството и ето какво се получи:

Handmade paper pano

Метода на изработка беше малко по-различен от обикновено, понеже целта не беше картичка или лист за апликация, а обемен, плътен и стабилен лист, който да наподобява картина. Затова използвахме по-гъста каша, в която бяхме сложили шафрана. От нея изляхме в ситото един пласт за основа, върху още мокрия лист сложихме гнездо от суха трева, което прилича също на венец от слама, притиснахме и поляхме отгоре още един слой каша, за да се закрепи сламата.

След това поставихме и притиснахме цветовете от форсития върху венеца и сложихме жълт минзухар в центъра на композицията. След като изсушихме цялото нещо, залепихме по ръбовете сухи царевични листа, което създаде усещане за рамка  и завършеност на паното. Накрая залепихме на гърба картонено краче, което държи сувенира в изправено положение и да му осигури стабилност.

Благодарим на Иван и Нели за гостоприемството и се надяваме, че си харесаха подаръчето!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.