Горски минзухари

С напредването на пролетта започнаха да се появяват много от любимите ни диви цветя. Винаги, когато имаме възможност, прекарваме известно време сред природата и комбинираме приятната разходка с полезното събиране на най-различни органични съкровища.

Purple crocus harvest

Дивите минзухари са сред най-удачните цветя за употреба в нашата хартия. Срещат се често, берат се лесно и се хербаризират много добре, без да губят цвят или форма. Наскоро се разходихме по южния склон на Витоша, от Кладница към хижа Селимица, където се натъкнахме на първите лилави минзухари за сезона.

Purple crocus harvest

Събираме само цветовете на минзухарите, като внимаваме луковиците да останат в земята. Цветовете притискаме в хербарий от мукава – наша изработка. След седмица растенията са напълно изсъхнали и ги преместваме за съхранение в хартиени пликове, докато ни потрябват. Вече ви показахме една картичка с диви минзухари, но жълти. Заедно с лилавите от снимката намерихме и малко див зюмбюл, който също е хербаризиран и очаква подходящ проект, когото да украси!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.