Материали

Тук ще публикуваме различни често използвани материали за и във хартията ни.

 • Хартия Palatina Avorio на Fabriano (FSC Certified). Често използвана в нашите експерименти. Преди време от офиса се сдобихме с голямо количество вече ненужни ценови листи, отпечатани на принтер върху тази гладка, непромазана хартия с цвят слонова кост.
 • Бяла офсетова хартия или опаковъчен картон. Най-обикновената 80-120 грамова, бяла, непромазана, офсетова хартия, която се ползва във всички печатници, или изрезки от бял едностранно промазан опаковъчен картон. Имаме познати тук-там, които осигуряват в общи линии нескончаем поток изрезки. Често тези изрезки имат малко мастило по тях, но това просто добавя колорит към хартията.
 • Кафява крафт хартия (рипс). Често употребявана хартия за опаковане на подаръци или пакети. Светло кафява с отенък на охра. Много от колетите и пратките, които получаваме, са опаковани с тази хартия. Ние също я използваме за декорация на подаръци, често в комбинация с естествен канап или хартиена тел. Понеже ни остават изрезки и малки парчета, тази хартия чести намира място в нашите проекти. Освен това се рециклира много добре!
 • Дървесно лико. През 2008 г. намерихме една паднала и отдавна изсъхнала (но без да е изгнила) бреза. Между кората и ствола на дървото имаше дебел слой лико, което беше сухо и изпръхнало. Събрахме една торба от него и го използваме често в хартиите си. После намерихме и от бук, а после – от бряст… Винаги имаме в наличност. Ако се стрие на ситно, прави малки кафеникави прашинки и къси власинки в хартията. Ако се остави на големи парчета – придава обем и изглежда добре при осветяване на листа.
 • Оранжеви и лилави минзухари. Събираме ги в гористи, но слънчеви места в Родопите, на Витоша и въобще където ги намерим, в началото на пролетта и през есента. Ако са расли на по-влажно място стават много месести и това затруднява хербаризирането, но усилията си заслужават. През пролетта на 2011 събрахме първата „реколта“ домашни лилави минзухари от нашата градинка!
 • Букет полски цветя и треви. В нашите разходки сред природата често се натъкваме на красиви комбинации от треви, цветя и въобще всякакви растения, които си подхождат като специално подбран и аранжиран букет. Събираме си един сноп и го сушим, а после добавяме при смилането на хартиената пулпа – получава се чудесна органична декорация!
 • Сухи есенни листа. Заради богатството на цветовете всяка есен събираме малко листа – жълто, оранжево, червено, бордо, охра, кафяво… Добре изсушени и стрити правят хубав и подхождащ фон за всяка рециклирана хартия в топли цветове, а могат да се ползват и цели, за правене на отпечатъци във формата на листо върху хартията ни!
 • Коса от тръстика. Винаги имаме една ваза, пълна с голям букет суха „коса“ от тръстика – освен, че краси дома ни, семената са чудесна добавка към хартията в цвят тъмна охра.

Налични шаблони

Когато правим ръчна хартия в някакъв определен размер или форма, винаги предпочитаме да ползваме шаблон. Изливането на пулпата в шаблон позволява да се запазят красивите неравни краища на хартията (deckle edge) без значение, че не се прави цял лист, от цялата повърхност на ситото. Алтернативата е изрязване на ръчната хартия на размер с прав нож или щанцоване за другите форми, но това елиминира красивите ръбове.

Ето списък с някои от шаблоните, които имаме, в см:

 • 3.5 х 6
 • 3.5 х 19
 • 4 х 8
 • 4 х 8 елипса
 • 4 х 9
 • 5 х 5
 • 5 х 5 кръг
 • 5 х 9
 • 5 х 9 таг
 • 6 х 7
 • 7 х 9
 • 8.5 х 14.5
 • 9 х 9.5
 • 11.5 х 15
 • 12 х 13.5
 • 14.5 х 14.5

Имаме и шаблони в различни, неправилни форми:

 • облаче
 • листа
 • количка
 • елхички
 • яйчица

12 Responses

 1. Petia says:

  или ситно окосена трева с машинка. в бизнес парка като косят, после събират окосеното в чували, и можеш да си вземеш готово опаковано чувалче с доста ситно накълцана фина трева. предполагам, че крайният резултат ще бъде една зелена хартия, но може би ще е подходяща за опаковки. това, е само предположение, защото още само си мечтая да правя хартия и не съм пробвала да видя как става.

 2. Гери says:

  Благодарим за предложението! 🙂 Последната ни лампа е именно с такава хартия, с окосена трева от личната градинка. Скоро ще качим и снимки, а междувременно може да се види в магазин за сувенири на ул. „Екзарх Йосиф 2“. Успех с пробите!

 3. Dan4 says:

  Здравейте!
  Отдавна се глася да започна и аз тези занимателни експерименти, но все нещо се отлага… Сега съм на финала, събрала съм всички материали и започвам скоро! 🙂
  Запознах се с Боби на една от сбирките, където демонстрираше как се прави хартия и останах очарована. Той спомена там, че може да се прави и от коприва. Понеже половината ми двор е в коприва, реших, че това е удачен вариант за мен. Сега въпросът ми е – има ли някъде на блога материал как се прави това?
  Много благодарности и продължавайте да радвате с творчеството си!

 4. Боби says:

  Здравей Дани и благодаря от името на двама ни за този коментар!

  Хартия, която правим директно от естествени влакна (фибри, целулоза) наричаме „натурална“, за да я различаваме от рециклираната, която най-често правим, поради голямото наличие на остатъчна хартия „първа ръка“.

  За натурална хартия е нужно да се извлекат фибрите от растението. Повече за този процес сме писали тук: http://bghandmade.com/papers/402/

  Ако имаш нужда от още напътствия – пиши!

  Както прочетеш (и видиш), правили сме проби с лапад, царевица и люспи от чесън 🙂 Един проблем е употребата на сода каустик (СК). Ако после неутрализираш разтвора, може и да не те притеснява, но да си кажа все пак. Теоретично може да става и без алкална добавка, но варенето става много, много дълго. Специално за царевицата мисля, че би отнело поне 20 часа, ако не беше СК.

  Има и един процес, наречен retting, при който оставяш нещата да съхнат/гният в естествена среда и накрая използваш само остатъчния материал – целулозата се разгражда най-бавно. Това още не сме пробвали, макар че сме го проучили от многото материали из мрежата.

  Успех!

 5. Dan4 says:

  Благодаря много!
  Започвам тези дни с копривите и ще докладвам при резултати :)))
  Содата каустик не ме притеснява, по-скоро белината 🙁 Но ще я видим тази работа!
  И последен въпрос – четох някъде, че се ползва кола. Мисля, че с цел, ако се пише по хартията, да не се разтече мастилото по фибрите… Вие използвали ли сте? И дали се продава по художническите магазини?
  Поздрав от гръмотевичните Родопи!

 6. Боби says:

  Белината не е задължителна! Фибрите изсветляват при престой на слънце. Като се размине бурята при вас може да ги държиш в корито на припек няколко дни, а дори и да ги разстелеш на някоя дъска. Като поизбелеят и изсъхнат – понабиваш ги, слагаш ги във вода и готово. Този процес може да се повтори много пъти. В древността това е бил методът.

  По последния въпрос. Такъв тип добавки се наричат sizing. Правят по-устойчива на течности хартията. Може да е повърхностен или „вграден“. Темата е много обширна 🙂 Може да се ползва всичко от брашно и нишесте, през желатин, Ц200 и какво ли не. Специално за кола не сме чували, но сме пробвали да добавим Ц200 и помага.

  Но ако пишеш с обикновен химикал (или тънкописец, или gel ballpoint, или флумастер) не би трябвало да има проблеми. Поне с нашата хартия няма.

  По-голям проблем, според мен, ще ти е да докараш фибрите до фино ниво. Това се прави обикновено с едни машини, наречени beater, а по време оно – на ръка, чрез биене със сопа или симулирана тепавица…

  Успех и пиши като има развитие!

 7. kalina says:

  Здравейте, Боби и Гери 🙂 Вкъщи много пъти сме разглеждали страхотнтие ви неща, а сега най-накрая се наканихме и ние да направим листове хартия за лампа. Може ли да ми кажете откъде да взема бамбук, тъй като разполагаме само с един „скелет“ на абажур, а производството се оказа неочаквано голямо и остават няколко листа? И благодаря за вдъхновението 🙂

 8. Боби says:

  Здравей Калина! В София има доста места – повечето китайски магазини (и такива за ратанови/бамбукови мебели) примерно продават бамбук на пръчки. Ние ползваме един на бул. Прага срещу Баня Мадара, защото ни е близко. Успех с лампата и ще се радваме, ако ни пратиш снимки – тук, на мейла или във фейсбук!

 9. kalina says:

  Непременно за снимките, стига да се получи, благодаря за инфото 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.