Три нощни лампи с абажур от ръчна хартия

Нашето изследване из света на осветителните тела започна много смело – с две лампи, направени изцяло от бамбук и ръчна хартия, измислени и конструирани от нас самите. Ако сте ги пропуснали – ето първата и втората лампа. Първата вече е при новия си собственик, след успешния HMD8.

Следващите ни лампи направихме по-„класически“, като нощна лампа с конусовиден абажур. Една от причините е, че Гери има колекция с изрисувани на ръка и лакирани глинени гърненца, които са една много красива и подходяща основа.

Сдобихме се с няколко стари абажура, свалихме изгнилите платове и започна едно разкрояване на шаблони. Тъй като листите ни хартия са по-малки се налага да се използват 4-5 парчета, които да изградят конуса на шапката. Предизвикателство се оказа и закрепването на крушката и абажура към глиненото гърне, но с малко проби и грешки лампата се получи.

Night lamp with handmade paper shadeNight lamp with handmade paper shadeNight lamp with handmade paper shade

Първата е с абажур от хартия в светла охра, в която прозират клечки, листа и семена от диви цветя. Дава топла, жълта светлина. Основата е едно от рисуваните от Гери глинени гърненца.

Втората е с абажур в цвят, който спокойно може да се нарече „пепел от рози“. В абажура и в основата има вплетени диви лилави минзухари, а самата основа е глинено гърненце, облепено изцяло с късчета от същата хартия, използвана за абажура, след което е лакирано за устойчивост.

Третата е с най-специалния абажур – изработен е от много тънка ръчна хартия, в която има парченца фина  борова кора и венчелистчета от невен. Основата е оригиналната от лампата, отново облепена с парчета ръчна хартия и украсена с едно жълто полско цвете.

Трите лампи в това блогиране показахме на живо в Пловдив на Handmade Day8 (макар че там беше трудно да се види как светят в тъмна стая, бидейки сложени на маса в двор, затова си носихме снимки на хартия).

Надяваме се тези лампи да ви харесат! В подготовка са поне още две от този тип, като можем да ви изработим и нещо по поръчка, което винаги е за предпочитане.

You may also like...

4 Responses

  1. kristin djigov says:

    Здравейте каква е цената на втория абажура

  2. Боби says:

    Привет, тези лампи направихме преди почти 5 години. Отдавна са при своите собственици… В момента не правим от този модел, тъй като ни липсват „основи“, но цената преди години беше 40 лв. Ако имате стара лампа или абажур, можем да ги пренаправим с ръчна хартия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.