Втора лампа от бамбук и ръчна хартия

Предната седмица показахме нашата първа лампа, направена от бамбук и ръчна хартия. Втората е направена по същия начин, така че няма да го обясняваме отново. Основните разлики са две – очевидната е различната хартия, използвана за „абажура“, а другата е в позицията на крушката.

Detail: Bamboo and handmade paper lamp #2За тази лампа използвахме 4 листа от рециклирана бяла офсетова хартия, която се оцвети съвсем малко от шафрана, с който я сварихме. Самите цветчета шафран останаха в хартията като една фина дантела. В центъра на листа има парче дървесна кора, по-скоро люспа от кора – много тънка и полу-прозрачна.

След като изсъхна хартията нанесохме с груби мазки слой лак, който дава това неравномерно пропускане на светлина, ясно видимо на снимката от близко.

Bamboo and handmade paper lamp #2В първата лампа крушката (с фасонката) виси надолу от една кръстачка, направена от 4 тънки бамбукови пръчки. Това е добро решение, ако се търси по-приглушена светлина. За тази лампа, обаче, решихме да пробваме крушката да е в основата на лампата и да сочи нагоре. По този начин освен, че стените на лампата са добре осветени, се получава и сноп светлина, който излиза от горната страна на бамбуковата рамка. Така лампата осветява повече със същата като мощност крушка.

Фасонката е закрепена в дупка, пробита в дебелата бамбукова пръчка, видима в основата на лампата. Това парче бамбук е дефектно по стандартите на магазина, защото е спукано, но за нашите цели е идеално. Благодарим за подаръка!

Тази лампа (както и първата) се продава. На живо можете да ги видите на Handmade Day 8 или в София, на удобно за вас място. Пишете ни на info@bghandmade.com за информация.

Подготвяме още две лампи, но този път с по-класически конусовидни абажури, а едната ще има за основа ръчно рисувано глинено гърне. Ако остане време, ще ги направим и донесем на HMD8, но при всяко положение ще ги има и на сайта!

You may also like...

9 Responses

 1. Петьо says:

  Противно на очакванията, фасунга е правилното изписване.

  Да ти кажа, напоследък се ъпгрейднах да практикувам соколечение, та в къщи има индустриални количества ситно смлени целулозни отпадъци от моркови, цвекло, целина, магданоз, ябълки… Дали не може да се използват?

 2. Боби says:

  Оф, ся пък соколечение – започваш заплашително да наподобяваш баба ми Сийка по болежки, практики, излъчване и скоро външен вид. Само дето не пие 12 годишно шотландско жената…

  Остатъците от машинката не само могат, а и трябва да се използват 🙂 Едни от най-най-първите наши проби бяха точно от морков и ябълка + сито за брашно = нещо като лист зеленчукова юфка.

  После се оказа, че за да се ползва „сурова“ целулоза, се налага да се преработи малко. В частност да се свари за няколко часа в основен разтвор (примерно с малко сода каустик). Това, всъщност, е трудоемкото. Освен това си заслужава ако имаш примерно поне 3-4 кила останки, защото голяма част от тях се отмива – дори минали през изстисквачката продължават да съдържат голям процент лигнин (който се отделя в основна среда).

  Тъй че ако си мераклия, сбирай в една торба у фризеро 5 кила да не муйляса и някой ден ша праим магии?

 3. irgal says:

  Хей, лампите са станали чудни. Браво на вас. Аз имам проблем с рамките – не ми стига мъжката сила и сръчност :). За това го карам по-лесния начин – лепене. Но определено така изглежда много по стабилно.

 4. Боби says:

  Ами не са върхът на устойчивостта, но по друг начин не можахме да ги измислим, тъй че хем да ни харесват визуално, хем да сме ОК с конструкцията и изработката ѝ.

  Надявам се да се видим на ХМД8?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.