Лампа от бамбук и ръчна хартия

Още от първия публикуван лист ръчна хартия на този блог, винаги показваме снимки на хартията с подсветка. Снимането срещу светлина, (или върху „светлинна маса“) разкрива структурата на хартията, откроява използваните в нея декорации и я прави да изглежда съвсем различна.

Възможно е дори при самата изработка на хартията да се планират така съдържанието на пулпата и вида на добавените декорации, че цялата красота на листа да се разкрива само със задно осветление. Пример за това е нашата великденска картичка с прозорче от ръчна хартия, която се променя изцяло ако запалите няколко чаени свещи зад нея.

Причината за търсенията ни в посока атрактивно изглеждаща хартия при осветяване е, че имаме желание да правим абажури за лампи от ръчна хартия. Това е логично продължение на темата и по широкия свят ръчната хартия много често намира приложение точно като абажур за лампа или за свещи (candle shade). И понеже повечето ни листи хартия изглеждат много добре при осветяване, миналата година се сдобихме с книгата Paper Illuminated като вдъхновение за нашите лампи.

В началото на лятото на тази година пък, след Handmade Day 7, се свързахме с Ирина, която също прави ръчна хартия (макар и по различна технология). Интересното е, че от хартията тя прави лампи, при това с голям творчески размах и въображение! Така лека-полека ни се насъбраха стимули и запретнахме ръкави.

Нашите първи две лампи са изработени изцяло от бамбук и ръчна хартия, като изключим кабелите и крушките. В това блогиране ще опишем по-подробно изработката на едната и ще я покажем на снимки, а в другото ще има само снимки на втората, защото си приличат като модел.

Започнахме с една дебела пръчка бамбук с диаметър 2 см, която нарязахме на 4 равни части. От друга, по-тънка, пръчка си отрязахме 8 парченца. Във всяка от дебелите пръчки пробихме по 4 дупки (с дрелка и много зор!), в които влизат плътно тънките пръчици. Така се получава нещо като кубче от бамбук, като вертикалните ръбове са дебелите пръчки, а хоризонталните – тънките, които придават стабилност на конструкцията. Ето я и нея:

Bamboo and handmade paper lamp–in progress

Всяка от страните на кубчето е приблизително с размера на един лист от нашата хартия. Всички „сглобки“ – там, където тънките пръчки влизат в дебелите – са лепени с лепило за дърво, което се вижда на снимката. След като изсъхна рамката, монтирахме и висилката за крушката – тя се вижда на снимката в дясно от лампата. Използвахме енергоспестяваща крушка миньонка с мощност 11 вата (равни на 60), метър кабел с ключ и щепсел. Кабелът минава през бамбуковите пръчки и излиза през единият от краката на лампата – максимално скрит е.

Накрая към всяка от вертикалните страни на кубчето залепихме по един лист от нашата ръчна хартия, направен специално за целта. За да пропуска по-добре светлината, направихме хартията по-тънка и добавихме венчелистчета от невен и люспи от борова кора. На горната снимка можете да видите как изглежда хартията, когато не е осветена. Ето и завършената лампа, включена в тъмна стая:

Bamboo and handmade paper lamp

Вижда се как прозират парченцата кора и цветята, сякаш греят със собствена светлина! Като допълнителен експеримент рисувахме по хартията с прозрачен лак. На лакираните места листът пропуска повече светлина – ясно се виждат слънцето, облакът, луната и звездата.

На масата има още два комплекта по 4 листа, които са предназначени за бъдещи лампи. Всъщност, втората вече е готова и скоро ще я видите тук! И двете ще се продават, а е възможно да ви направим и лампа по поръчка. На живо ще можете да ги видите на Handmade Day 8, а иначе ни пишете на info@bghandmade.com за информация.

You may also like...