Великденска картичка с пъстри яйца

Тази година за първи път правим великденски картички. Предисторията е, че имаме пробен канал за дистрибуция във голяма верига книжарници. Решихме картичките да не са изцяло изработени от ръчна рециклирана хартия, а да се използват смесени техники, които пък да ни позволят да експериментираме с нещо ново. Четете нататък за пълната история…Първата картичка е с апликирана ръчна хартия върху картон Fabriano Rusticus Camoscio (релефен картон в светло пастелно жълто), купен от Директа. Идеята – яйца на полянка, но да е стилизирана, дори леко наивна, по детски. Първо започнахме с изрязване на шаблони от за три размера яйца и триъгълници, които да оформят „полянката“. Шаблоните направихме от 5мм бяло твърдо PVC – продава се от Микро АСУ и други фирми.

След шаблоните започнахме да пробваме оцветяване на кашата (хартиената пулпа). Най-бързо и лесно ни се видя с темперни бои, от които така или иначе имахме няколко останали стари и отдавна изсъхнали тубички. Няколко часа във вода и бучката темпера си става пак течна. Интересно е, че цветовете на хартията стават пастелни, тъй като боята се смесва с бяла хартия – все едно добавяш бяло към цвета.

Ето и първите резултати – три размера червени яйца и тревичка, по около 50 бройки, като целта беше да има достатъчно за 100 картички.

Pieces for an Easter card

Обърнете внимание, че върху яйцата е отпечатана с натиск папрат! Това правим като полагаме листа от папрат върху още мокрото листче и притискаме силно с ютията през парче плат. Всяко яйчице е уникално, тъй като папратта е попаднала на различно място, а и ползвахме поне 10 различни папрати! В „тревата“ пък има добавени по-едри стъбла от полски треви, за да изглежда по-груба и да има структура.

Докато пробвахме с различни цветове темпера се получиха доста пъстри яйчица (все така пастелни и подхождащи си) и така решихме всяко от трите на картичкта да е в различен цвят.  Затова направихме още цветни проби:

Assorted paper eggs

Всички са оцветени с темпера, с изключение на ярко червените. Те са от рециклиран червен картон, който е бил оцветен фабрично. За жалост нямахме достатъчно от него за цялата партида картички, пък и цветът доста се различава от другите пастели. Сините яйца са напръскани (след като изсъхнаха) на ръка, с четка, топната в синя боя. В оранжевите пък има добавена фино смляна слама.

И така, след 300 яйца, 100 тревички и (не) малко апликация с Ц-200, ето я завършената картичка:

IMG_1545

За допълнителна декорация използвахме и парче от нещо като лико – представлява един голям навит на руло „лист“, който е направен от рехаво като едра мрежа лико. Ето и детайл от картичката със странично осветление, за да се види структурата на картона, отпечатаната папрат и тревата.

IMG_1544

Тази картичка можете да купите от всяка книжарница Хеликон! Весели празници!

You may also like...

10 Responses

 1. billy kantcheva says:

  Вие сте нереални! Браво! И УСПЕХ! 😀

 2. Боби says:

  Мерси, Бибс! Опитваме се все по-реални и по-реални да ги направим нещата – да ги реализираме един вид 😀

 3. stela says:

  ne mi xaresva tova 🙁 dano da izmislete po krasiva tazi ee g………………. za men ne se ubijdaite

 4. Боби says:

  Жалко, но все пак благодарим за коментара, д-р Златанова! Тази година правим декоративни яйца от ръчна хартия с вложени семена, които покълват ако посадите самото яйце в земята. Може би те ще ви харесат повече. Поздрави на Айтос!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.