Две картички – жълта и лилава

Наскоро писахме за една синя картичка със сърце от цветя. По същото време, в процеса на експерименти, направихме и една друга, подобна, но жълта. За нея техниката беше съвсем проста. Жълт картон прегънат на две и апликация от ръчна хартия.

За листа ръчна хартия използвахме познатите жълт и син минзухари и направихме своеобразна рамка от стръкове див зюмбюл, като ги поставихме  в ъглите на квадратното листче. Също наситнихме венчелистчета от невен в кашата.

Жълта сватбена картичка

Има една особеност при поставянето на цветя в хартията. Ако искаме да сложим на определено място дадено цвете трябва да го направим бързо върху съвсем мокър лист и да го залеем с капка от хартиената каша, така че цветето да се вплете стабилно в хартията, без да се скрие. По този начин не се налага да използваме лепило и хартията става възможно най-естествена и органична.

Първоначално искахме да подпъхнем ъглите на готовото листче в четири прореза в жълтия картон, за да бъде подвижно и небрежно, но неравната структура на ръчната хартия не го позволи и се наложи да го залепим.

Лилавата картичка на снимката беше направена с идеята да виси на вратата на завръщащи се в България приятели, на която да пише „Welcome Home!“ За това нямаше нужда картичката да се прегъва. Използвахме парче от лилавия картон Fabriano Tiziano Amaranto  и залепихме върху него три листчета ръчна хартия, излята във формичките ни за визитки. Кашата беше смес от бяла хартия и парче розова опаковъчна хартия. На едното листче поставихме лилав минзухар, а на другото стръкче люляк. Средното листче остана празно за надписа. Преди да подарим картичката промушихме в дупките рафия, вързана на панделка, така, че да може да се окачи на врата или стена.

You may also like...

2 Responses

 1. Нина says:

  Аз харесвам много лилавата картичка и смятам, че е стъпка в правилната посока. Ако искате мнение (и дори да не го искате пак ще го кажа :P), мисля, че много претоварвате композията с излишни елементи, както е на жълтата картичка в момента. В крайна сметка се получава нещо малко наивно. Естествено на живо може да е различно, но на снимката така ми се струва.
  Ама страшно харесвам това, което правите, и можете спокойно моето мнение да не го взимате предвид 🙂

 2. Боби says:

  Naïve е валидно течение в изкуството 🙂

  По-интересно е защо асоциираш излишните елементи с наивитета? Прочее, тази жълта картичка е значително по-семпла от синята и лилавата, които пуснахме преди това – какво конкретно те провокира да пишеш? Примерно синята – как ти се вижда тя спрямо тази жълтата?

  Аз лично ги виждам картичките като проста геометрия, композиция и форма с цел да изпъкне органичният характер на хартията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.