Нашата храна

Още от самото начало регистрирахме bghandmade.com с идеята да предлагаме най-различни ръчно направени от нас неща. Започнахме с ръчна хартия, защото е най-близко до ежедневната ни работа в сферата на печатната реклама. Ръка за ръка с нашите хартиени занимания върви любовта към природата и земята. Това е трудно за обяснение с няколко думи, затова Боби е опитал с повече.

От няколко години се вихрим в село Мърводол, Кюстендилско, където изпробваме разни пермакултурни похвати и с помощта на цялото семейство отглеждаме зеленчуци, подправки, плодове. Имаме и малък пчелин в село Маломирово, Елховско. Домашно приготвената храна е ежедневие за нас. От скоро част от нашата домашна храна може да бъде и ваша!

През 2012 година предлагахме лютеница, царска туршия и мед букет, сладка. През лятото правихме и няколко пъти песто от босилек.

За зимнината събираме поръчки през лятото, а през септември започваме правенето. Ако сте заявили предварително, веднага щом приключим ще получите вашата заявка. Всичко, което остане след покриване на заявките и нашите нужд, складираме в мазето и продаваме свободно.

Пишете ни! Дори да не можем да помогнем с нещо вкусно, винаги се радваме на въпроси и коментари!

Ние вярваме, че:

 • в бъдеще повече хора ще трябва да правят храна, защото има много, които не правят
 • добре е храната да се върти в малки количества и в малки групи на малки разстояния
 • не е нужно един човек да прави всичко, а всеки по нещо, което му харесва и е добър в него

За рецептите

Питат ни защо издаваме рецептите. Целта ни не е да станем фабриканти-монополисти и да държим пазара в подчинение 🙂 ! Смятаме, че на всеки, който има желание и възможност да прави сам храната си, ще му бъде полезна информацията. Така или иначе хората се делят на правещи и купуващи:

 • Ако сте от първия тип, най-вероятно няма да си купите нищо вече направено, освен за проба. Ще си направите всичко, без значение дали сме публикували рецепта или не – рецепти бол!
 • Ако сте от втория тип, най-вероятно няма да си направите нищо, дори да имате рецептата. Ще сте винаги готови да купите нещо, което ви харесва, от човек, на когото имате доверие.

За бурканите

Както се досещате, при нас винаги има недостиг на буркани! Ако сте купили нещо от нас, ще ви бъдем благодарни ако запазите и ни върнете стъкларията. Готови сме да дойдем и да ви отървем от всички ненужни буркани, които само ви заемат място!

Също така изкупуваме буркани! За меда ни интересуват предимно буркани тип Омния (класически компотени), които побират 1 кг мед. Ако са чисти и здрави, плащаме по 10 ст на брой (15 за винтови 720 мл със здрава капачка), може и в продукция 🙂 По-малките размери изкупуваме на 5-10 ст/бр.

5 Responses

 1. kremena says:

  Здравейте, сега попадам случайно на тази публикация и да аз имам доста такива буркани, компотени, които не ползвам. Също и от тези малките, в които сте сложили пестото, от френската горчица 🙂
  Ако ви трябват, пишете ми на мейла, няма да откажа малко мед срещу тях :))

 2. Боби says:

  Здравей Кремена! По принцип винаги се оглеждаме за буркани, но в момента таванът е напълнен до пръсване, а и есента отмина (когато имаме най-голяма нужда от бурканите, заради пресния мед и зимнината). Все пак ще видим дали имам как и къде да сберем още някой буркан и ще ти пишем!

 3. Nev says:

  A за 2014?:))

 4. Боби says:

  Медът реколта 2013 вече е изчерпан. Новата реколта очакваме на есен, дай боже… Ако даде урожай в Добруджа – може и лютеница 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *